Dörrmatta – mer än funktion

dörrmatta

Att införskaffa en dörrmatta är ett självklart val för villaägare såväl som för den som bor i lägenhet. I Skandinavien har dörrmattor länge legat utanför dörren till människors bostäder. Över tid har dörrmattan även tagit sig in i bostaden och tagit plats precis innanför dörren. Oftast i det rum som kallas för hallen.

Dörrmattor har alltid varit en funktionsmatta. Genom att människor på daglig basis kan torka av smutsen från skorna utanför bostaden eller precis innanför kan man enkelt förhindra att en hel del smuts kommer in i bostaden.

På marknaden finns en hel uppsjö av val när det kommer till dörrmattor, både när det kommer till design och stilistiska val gällande form, färg, text och mönster. Du kan ha roliga bilder, citat och humortexter – eller varför inte designa egna motiv? Varför inte en familjebild, eller favoritlagets klubbemblem? Naturligtvis finns de att tillgå i en mängd olika storlekar.

Dörrmattor har alltid i grunden varit en funktionsmatta. De har ett syfte; att förhindra och minska mängden smuts som tar sig in i huset. Men dess syfte har alltid gått att kombinera med design.

Möjligheterna är onekligen stora när det kommer till dörrmattor. Men med många alternativ kan det bli omvälvande och svårt att välja ut och hitta rätt matta.

Här kommer en checklista med ett par tips när du väljer ut din nya dörrmatta:

  1. Fundera på vilken storlek som fungerar bäst för dig. Mattan ska vara i lagom storlek för din hall. Är mattan för stor blir det inte fint designmässigt och ser onaturligt ut. Om mattan är för liten kommer människor istället att gå över mattan, och då tappar den sin funktion.
  2. Försök att täcka dörröppningen med mattan. En bred dörr kräver en bredare matta.
  3. Var noggrann med materialvalet! Det är viktigt att hitta rätt material. Mattans material ska klara av smuts, vätska och slitage under lång tid. Du vill inte behöva byta ut den på grund av slitage! Ett tips är material i form av gummi. Bra hållbarhet och ligger stabilt på golvet. Kokos- eller juteväv är material som håller sig fräscha och snygga över tid.

3 thoughts on “Dörrmatta – mer än funktion

  1. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Thank you!} אתר שלנו

  2. An interesting discussion is definitely worth comment. I think that you should publish more about this topic, it may not be a taboo subject but generally people do not talk about such topics. To the next! Cheers!!} לאתר לחץ כאן

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *