Kanin som husdjur – lite tips

stallpellets

Kaniner är hur gulliga och snälla som helst. En kanin fungerar som husdjur till människor i alla åldrar.

Köp gärna en kompis – men inte hundra.
Det är alltid trevligt med två kaniner, särskilt om man är flera i familjen. Men tänk på att kaniner förökar sig som bara den. Så köp två killar eller två tjejer så är problemet löst. Om det ändå råkar blir fel (det kan ibland vara svårt att se om en kanin är en kille eller tjej. Även personalen i djuraffären kan göra fel) djuraffären brukar ofta vara snälla och köpa de ”extra” kaninerna.

Vad behöver man köpa för utrustning?
Det första behöver köpa är naturligtvis en kanin. Det finns hur många olika raser som helst att välja bland. Sedan behövs det en en bur (om du inte finns en händig mamma eller pappa som kan snickra ihop en). Vattenflaskor, matskålar och kanske ett litet hus där kaninerna kan dra sig undan. Det är bra att köpa ett koppel om man vill ta kaninen på en promenad.

Vad äter en kanin?
Kaniner har mycket känsliga matsmältningskanaler och kommer troligen att få riktigt ont i magen (Gastrointestinal stas. GI-stasis är smärtsam och kan döda dem mycket snabbt.) om de inte matas med rätt mat. Ge kaninen; 80% hö, 5% kaninpellets, bladgrönsaker och något litet gott. Det är socker kaninerna är känsliga emot så håll koll på det, cirka 2 matskedar av något som morot eller banan eller äpple är lämpligt varje dag, men inte mer. Om du bara kastar en hel morot mycket ofta kan du göra dem sjuka. Men de kan få så mycket bladgrönsaker de vill!

Sköta om och städa buren.
Det gäller att hålla rent och torrt i buren. Köp stallpellets, det tar inte så mycket plats och räcker mycket länge. Stallpellets blir också billigare än att köpa vanligt spån. Förr gick det rykten om att stallpellets var giftigt för kaniner, men det stämmer inte. Men det stämmer att oljan i tall är giftigt för kaniner, och stallpellets är oftast gjort på just tall. Pelletsen torkas dock i en ugn och oljorna avdunstar under processen, så att de är säkra att använda i kaninburen.

Hur länge lever en kanin?
En vild kanin har vanligtvis ett år till tre år att leva. Detta jämfört med en husdjurskanin som lätt kan leva 10–12 år.

5 thoughts on “Kanin som husdjur – lite tips

  1. Thanks for the good article, I hope you continue to work as well.Спаситель на продажу

  2. this is such a wonderful article upon reading this it gives me ideas hope to read more from you also visit my website for some of this ;바카라

  3. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Thank you!} אתר שלנו

  4. An interesting discussion is definitely worth comment. I think that you should publish more about this topic, it may not be a taboo subject but generally people do not talk about such topics. To the next! Cheers!!} לאתר לחץ כאן

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *